Haziran yağışları Beypazarılı çiftçi ve sebze-meyve üreticilerini kötü etkiledi. Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Ateş devletin mağdur çiftçilere yardım elini uzatmasını istedi.
Haziran yağışları Beypazarılı üreticileri olumsuz etkiledi. Özellikle arpa ve buğdayda kalite düşüklüğü meydana gelirken, sebze ve meyvelerde de bazı hastalıklar görüldü. Bu da ürünlerin hak ettiği fiyatlardan satılamamasına neden oldu. Çiftçi zora düştü. Borçlarını ödeyemez durumu geldi.
Beypazarı Ziraat Odası konu ile yakından ilgilenerek internet sitesinden yaptığı bir açıklama ile vatandaşları bilgilendirdi ve devletten zor duruma düşen çiftçilere devletin yardım elini uzatmasını istedi.
ÜREN DEĞERİNİ BULMUYOR
Beypazarı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ateş yaptığı açıklamada çiftçilerin ürünlerini düşük fiyatla satmak zorunda kaldığını belirterek, “ İlçemizde arpa ve buğday hasatları devam ederken, çiftçimiz geçen aylarda görülen aşırı yağış nedeniyle buğday kalitesindeki düşüş nedeniyle memnun değildir. TMO'ya yoğunluk nedeniyle ya da düşük kaliteden dolayı ürününü veremeyen çiftçilerimiz tüccarların daha da düşük fiyatlar ödemesi sonucu neredeyse yemlik buğday fiyatından ürününü elden çıkarmak zorunda kalmaktadır. Mazot, gübre fiyatlarındaki artışlar sonrası buğday fiyatlarının da düşmesi borçlu çiftçilerimiz gelecek yıla ekim yapamayacak hale gelmiştir. Devletimiz TMO kanalıyla ürün fiyatlarına müdahale etmelidir. Ayrıca borçlu çiftçilerimizin daha da mağdur olmaması için borçların ertelenmesi konusunda yardımcı olmalıdır” ifadelerini kaydetti.
DEVLET ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLAMALI
Ateş havuç ve sebze üreticilerinin de zor durumda olduğunu belirterek şunları söyledi : “ Geçtiğimiz aylarda görülen aşırı yağışlar sebzeciliği de kötü etkiledi. Havuç ve sebze üreticileri ekim zorluğundan dolayı zamanında ekim yapamamış ya da ekimi yapılan ürünlerde aşırı yağış sonrası mantar hastalıkları meydana gelmiştir. Hastalıklar sonrası üreticiler kalitesi düşen ürünlerini düşük fiyatlardan satmak zorunda kalmıştır. Emeğinin karşılığını alamayan sebze üreticilerimizin artan masraflar sonrası borç yükü artmıştır. Gelecek yıllarda ürün miktarı ve kalitesinin artması için çiftçilerimiz desteklenmeli ve Devlet borçlu çiftçilerimize borç erteleme ya da ödeme kolaylığı sağlamalıdır” dedi.
Bu haber ''Halil Keyf'' haberidir